125

Botulinum toksin (botoks) je najpreprostejši način za preprečevanje prekomernega potenja. S tem postopkom blokiramo znojnice, ki proizvajajo znoj. Botulinum toksin začasno prekine prevajanje živčnih signalov, ki aktivirajo znojnice, in tako preprečuje pretirano izločanje znoja. Učinek traja približno 10 mesecev. Terapijo z botoksom lahko izvajamo za zmanjšanje potenja pod pazduhami, na dlaneh in stopalih.

Postopek se običajno izvaja v lokalni anesteziji v ambulanti, brez potrebe po hospitalizaciji. Majhne količine botoksa se injicirajo v natančno določena mesta s pomočjo najtanjše igle. Celoten postopek traja približno 20 minut.

Z vbrizganjem botoksa se preprečuje izločanje znoja na zdravljenem območju. To vam omogoča sproščenost in zadovoljstvo brez skrbi glede madežev na oblačilih ali neprijetnih vonjav.

Pred posegom se bomo pogovorili o vaših željah, pričakovanjih in morebitnih dvomih. Na podlagi vaših težav s potenjem bomo določili območja, ki jih želite zdraviti, ter opredelili način zdravljenja.

Če se zdravi predel nahaja pod pazduhami, je potrebno dan pred posegom pobriti ali depilirati. Na dan posega odsvetujemo uporabo deodoranta.

Takoj po terapiji z botoksom se lahko vrnete na delo in opravljate svoje vsakodnevne aktivnosti. Priporočamo hlajenje območja, kjer je bila terapija izvedena, prvi dan po posegu. Popolni učinek terapije se pokaže po nekaj dneh in traja do 10 mesecev, nato pa postopoma izgine, saj se botoks razgradi. Postopek je mogoče ponoviti.

Apliciranje botoksa je varen postopek in posebnih tveganj ni. V zelo redkih primerih se lahko pojavijo prehodni stranski učinki, kot so povečanje potenja na drugih področjih, vnetje mesta vboda, občutek podoben gripi, glavobol, srbenje in blago zvišana telesna temperatura.

Postopka ne izvajamo v primeru okužbe kože na območju, ki ga zdravimo, alergije na sestavine zdravila, nosečnosti in dojenja, živčno-mišičnih bolezni ter obolenja ščitnice, ki lahko povzročajo prekomerno potenje.