47

Ste uspešno shujšali, a z rednim gibanjem in uravnoteženo prehrano ne morete izgubiti ohlapne odvečne kože, ki je ostala na trebuhu? Ste se po nosečnosti vrnili v staro formo, na trebuhu pa vam je ostala odvečna, s strijami posuta koža?

Raven in lep trebuh je nekaj, kar si vsi želimo. Osnova za primerno postavo je ustrezna prehrana in redna telesna aktivnost, a se lahko kljub temu na trebuhu pojavi viseča in ohlapna koža, mišice pa postanejo raztegnjene in slabo tonizirane.

Lokacija
Ptuj
Zdravnik
mag. Miran Križančič, dr.med.
Trajanje posega
1 do 3 ure
Nazaj na delo
1 do 4 tedne
Anestezija
Splošna ali sedacija
Cena
2.500 € do 3.600 €
Kdo so primerni kandidati za abdominoplastiko?

Poseg je primeren za posameznike, ki jih moti odvečna koža in maščevje na trebuhu in ki si želijo bolj skladne, elegantne postave ter zmanjšanje težav zaradi potencialnih vnetij pod visečo kožo. V splošnem ste dober kandidat za abdominoplastiko, če:

 • ste v dobri fizični kondiciji, zdravi in imate stabilno telesno težo,
 • imate realistična pričakovanja glede rezultatov posega,
 • vas moti podoba trebuha.

Kajenje izredno negativno vpliva na pooperativno celjenje in pomembno zvišuje možnost pooperativnih zapletov, tako da svetujemo, da pred posegom popolnoma prenehate s kajenjem oz. ga zmanjšate na minimum.
 

Značilnosti posega

Abdominoplastika je postopek odstranitve odvečne kože (s prestavitvijo popka ali brez) ter zategnitve mišic trebušne stene. Glede na stopnjo ohlapnosti kože izberemo ustrezno tehniko posega.

Najpogosteje je tako stanje posledica:

 • nosečnosti (ko se koža in mišice se med nosečnostjo raztegnejo, a se po porodu nikoli več ne skrčijo do prejšnje čvrstosti),
 • izgube telesne teže oz. hujšanja,
 • staranja in popuščanja tkiv trebušne stene,
 • predhodnih operativnih posegov.

Tudi pri posameznikih s sicer normalno telesno težo in postavo je lahko trebuh preveč izbočen in ohlapen. V teh primerih je edina možnost kirurška korekcija in oblikovanje področja trebuha
imenovano abdominoplastika (tudi abderoplastika oz. po angleško »tummy tuck«).
 

Opis posega

Abdominoplastika je kirurško oblikovanje predela trebuha. Pri posegu pridvignemo trebušno steno vse do rebrnega loka, nato odstranimo odvečno ohlapno ali visečo kožo, v kolikor pa je potrebno, tudi zmanjšamo količino podkožnega maščevja. Če je prisotna ohlapnost kože tudi v predelu nad popkom, napnemo tudi to kožo, popek pa prestavimo na višjo, bolj estetsko pozicijo.

Kirurški rezi potekajo v spodnjem delu trebuha nad sramnim področjem (podobno, kot pri carskem rezu ali celo nekoliko nižje) in jih pozicioniramo tako, da so kasneje brazgotine čim manj očitne in skrite s perilom oz. kopalkami.

Po posegu je brazgotina običajno prisotna tudi okrog popka, a je ugreznjena in tako le malo vidna. Abdominoplastika običajno zajema tudi zategnitev mišic trebušne stene (korekcija razmaknjenih mišic rektus abdominis oz. diastaze rektusov). Premi trebušni mišici (latinsko m. rectus abdominis) se namreč med nosečnostjo razmakneta, fibrozna opna (linea alba) med njima pa se raztegne.  Po porodu se kljub rednim vajam mišici me moreta mišici nikoli popolnoma približati, med njima pa ostane večji ali manjši razmik oz. diastaza. Pri abdominoplastiki zato mišici s šivi približamo in tako vzpostavimo prejšnje stanje. Na ta način tudi zožamo predel pasu, da je bolj eleganten in gladek.

Glede na stopnjo ohlapnosti in povešenosti kože, prisotnost podkožnih maščobnih oblog ter širino diastaze izberemo ustrezno tehniko posega. Napravimo lahko:

 • klasično abdominoplastiko (odstranitev kože, prestavitev popka, korekcija diastaze),
 • mini-abdominoplastiko (odstranitev kože brez prestavitve popka)
 • razširjeno abdominoplastiko (odstranitev kože, liposukcija podkožnega maščevja, prestavitev popka, korekcija diastaz),
 • abdominoplastiko v sklopu preoblikovanja telesa po masivnem hujšanju(podaljšano odstranitev kože vertikalno oz t.i.  fleur-de-lis) 
 • cirkumferentno oz krožno odstranitev kože okrog pasu (na na način pridvignemo tudi zadnjico in stegna na straneh, t.i. spodnji body lift)

Operacija abdominoplastike je vedno individualizirana, obseg in tehniko operacije pa prilagodimo posamezniku. Če se odločite za abdominoplastiko, se morate odločiti z zavestjo, da tako naredite največ za izboljšanje podobe področja trebuha, hkrati pa vplivate na lastno samopodobo in počutje.
 

Značilnosti operativnega posega

Abdominoplastika je poseg, ki običajno traja 2-4 ure. Operacija poteka v splošni anesteziji, v kolikor pa je ohlapne kože malo in ni potrebno prestavljati popka, pa lahko poseg izvedemo tudi v lokalni anesteziji. Po posegu preko trebuha namestimo kompresijsko oblačilo oz steznik, ki daje oporo operiranemu področju, hkrati pa zmanjšuje možnost pooperativnih zapletov. Običajno lahko gredo pacienti po posegu domov še isti dan, v primeru, da pa je bil poseg bolj obsežen, pa se vrnejo v domačo oskrbo dan po posegu. Ob odpustu dobijo vsi pacienti natančna navodila glede okrevanja in dovoljenih aktivnosti ter recepte za antibiotike (preprečevanje vnetja) in tablete proti bolečinam. Pričakovane so zmerne bolečine in oteklina operiranega področja, ki se v dneh po posegu hitro zmanjšuje. Predviden bolniški stalež traja 2 – 4 tedne, k športnim aktivnostim pa se lahko pacienti vrnejo po 6-8 tednih. Po posegu vse paciente redno spremljamo na pooperativnih pregledih, predvidoma do enega leta po posegu.
 

Zapleti

Abdominoplastika je relativno velik poseg, a je kljub temu zelo varen, zapleti pa redki. Morebitnim zapletom se seveda poskušamo na vsak način izogniti s skrbnim planiranjem posega, pooperativnim spremljanjem in pregledi ter navodili, s kompresijskim oblačilom in antibiotično ter antikoagulantno zaščito.
 

Česa z abdominoplastiko ne moremo doseči

Abdominoplastika ni metoda hujšanja, prav tako pa tudi ne more nadomestiti redne telovadbe in krepitve trebušnih mišic. Kljub temu, da je rezultat abdominoplastike v principu trajen, lahko na dober rezultat pomembno vpliva nihanje telesne teže, zato je pomembno, da pred odločitvijo za poseg dosežete vsaj približno želeno težo. Pri posegu hkrati z odstranitvijo odvečne kože odstranimo tudi strije, ki so na tem delu kože, seveda pa ne moremo odstraniti tistih strij, ki so izven področja kože, ki jo  bomo odstranili.
 

Okrevanje

Po operaciji vam namestimo steznik, ki daje koži oporo, da se hitreje zaceli. Pod medicinskim nadzorom ostanete od 12 do 24 ur in prejmete zdravila za ublažitev bolečin. Tekom celotnega obdobja okrevanja vas bomo redno spremljali, vedno vam bomo na voljo za pomoč.

Imeli boste tudi možnost kontaktirati vašega kirurga 24h na dan – za vašo varnost in čim boljši uspeh posega.
 

Pregled v naši ambulanti

Vsak pacient je specifičen, ima svojo zgodbo, želje in pričakovanja, zato se vam bomo ob obisku v ambulanti kar najbolj posvetili. Svetovali vam bomo glede najprimernejše metode in obsega abdominoplastike in se potrudili odgovoriti na vsa vaša vprašanja. V vsakem primeru bo obravnava kar se da skrbna, potrudili se bomo, da se boste za poseg lažje odločili, saj smo prepričani, da boste z novo postavo nadvse zadovoljni in se boste v svoji koži po posegu bistveno počutili bolje.

Na pregled se lahko naročite v našo ambulanto v Ljubljani, Mariboru ali na Ptuju. Operacije opravlja specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije mag. Miran Križančič, dr.med., ki je v Sloveniji med kirurgi z največ opravljenimi tovrstnimi posegi in tudi izkušnjam.