45

Povečane moške prsi so precej pogost pojav pri moških, nastanejo pa predvsem zaradi hormonskega neravnovesja v telesu.

Stanje, ko so moške prsi prekomerno povečane, imenujemo ginekomastija. Ginekomastija je pogosta v najstniških letih, ko se prsi pri dečkih zaradi hormonskih sprememb povečajo, a se v večini primerov tudi same zmanjšajo.

V kolikor ostanejo prsi prevelike, lahko to predstavlja precejšnje psihološko breme. Občasno je razlog za povečane prsi hormonsko neravnovesje, ki ga povzročijo nekatere bolezni ali zdravila, ki vplivajo na povečanje mlečnih žlez.

Lokacija
Ptuj
Zdravnik
mag. Miran Križančič, dr.med.
Trajanje posega
1 do 2 uri
Nazaj na delo
V nekaj dneh
Anestezija
Lokalna, izjemoma splošna.
Cena
1.500 € do 2.500 €
Značilnosti posega

V prsih oz. dojkah prevladujeta dve komponenti – prva so žleze, ki imajo pri ženskah funkcijo izločanja mleka po rojstvu otroka, pri moških pa so običajno majhne in neizstopajoče. Druga komponenta, ki je bolj ali manj izražena, pa je maščoba.

Pri ginekomastiji je lahko povečan zgolj žlezni ali maščobni del, pogosto pa sta povečani obe komponenti. Glede na to, kateri del je povečan, moramo za korekcijo ginekomastije ustrezno zmanjšati odvečno tkivo. Maščobo lahko posesamo skozi majhne odprtinice z liposukcijo, žleze pa so običajno trde, jih ne moremo posesati, zato jih odstranimo kirurško skozi majhna polkrožna reza na meji med kolobarjema in kožo. Na ta način so brazgotine zelo dobro skrite in sčasoma praktično nevidne. V redkih primerih je poleg povečanih žlez in podkožne maščobe prisotna še močno povešena koža, ki jo prav tako lahko kirurško odstranimo.

Operacijo običajno izvedemo v lokalni anesteziji, postopek je neboleč. Če je maščobni del izrazito povečan, se lahko odločimo za poseg v splošni anesteziji.
 

Pred posegom

Ob prvem obisku se bomo z vami pogovorili o vaših pričakovanjih in vam predstavili podrobnosti samega posega. Odgovorili bomo na vsa vaša vprašanja in poskrbeli, da se boste lahko mirno in sproščeno odločili za poseg.
 

Okrevanje

V vsakem primeru je okrevanje hitro, tako da daljša odsotnost z dela ni potrebna, nekaj dni pa mora biti nameščeno kompresijsko oblačilo, ki zmanjšuje možnost pooperativnih zapletov in preprečuje povešanje tkiva.