55

Estetska dermatologija je področje dermatologije, ki se osredotoča na izboljšanje videza kože, las in nohtov ter pomlajevanje obraza in telesa. Estetski dermatologi uporabljajo različne neinvazivne, minimalno invazivne in invazivne postopke ter tehnike za dosego želenih kozmetičnih rezultatov.

Pomembno pa je izpostaviti, da estetska medicina vedno temelji na bazični medicini.

Nekateri pogosti postopki in storitve, ki jih izvajajo estetski dermatologi, vključujejo:

  1. Injekcijske terapije: Uporaba botulinskega toksina (botox) za zmanjšanje gub in linij na obrazu ter polnil za povečanje volumna in izboljšanje konture obraza.
  2. Lasersko zdravljenje: Uporaba laserske tehnologije za odstranjevanje dlačic, zdravljenje pigmentacijskih nepravilnosti, odstranjevanje madežev, zdravljenje brazgotin in izboljšanje teksture kože.
  3. Kemični piling: Uporaba kemičnih raztopin za luščenje zgornje plasti kože, kar izboljša teksturo, tonus in videz kože ter zmanjša gube, madeže in akne.
  4. Dermabrazija in mikrodermabrazija: Postopki, pri katerih se odstranijo zgornji sloji kože z namenom izboljšanja videza in zmanjšanja gub, brazgotin in pigmentacijskih nepravilnosti.
  5. Fotopomlajevanje: Uporaba svetlobne energije za spodbujanje proizvodnje kolagena, zmanjšanje gub, izboljšanje teksture kože in zmanjšanje pigmentacijskih nepravilnosti.
  6. Terapije za odstranjevanje maščob: Uporaba različnih postopkov, kot so kriolipoliza (zmanjšanje maščobnih oblog z uporabo hlajenja), injekcijska lipoliza.
  7. Postopki za izboljšanje kože: Vključujejo mezoterapijo (vbrizgavanje hranilnih snovi v kožo), mikroneedling (uporaba finih iglic za spodbujanje regeneracije kože) in terapije s plazmo bogato s trombociti (PRP) za izboljšanje teksture in sijaja kože ter spodbujanje rasti las.
  8. Estetska kirurgija: kirurška odstranitev manjših benignih kožnih izrastkov, odstranitev manjših ateromov.