42
Z vsadki ali z lastno maščobo

Prsi oz. dojke so že od nekdaj simbol ženstvenosti in zdravja. Imajo pomembno funkcijo v času dojenja, vse življenje pa so opazen del ženske lepote. Kot pa v različnih pogledih nihče ni popoln, tudi prsi pri mnogih ženskah niso popolne, skladne s telesom, primerno velike, dovolj simetrične ali pa so prevelike in zaradi tega povzročajo različne težave (npr. s hrbtenico, ponavljajočimi se vnetji itd.).

Na srečo lahko s pomočjo postopkov plastične in estetske kirurgije pomanjkljivosti dojk odpravimo ali njihovo obliko in velikost bistveno izboljšamo.

Lokacija
Ptuj
Zdravnik
mag. Miran Križančič, dr.med.
Trajanje posega
45 min do 1,5 ure
Nazaj na delo
V nekaj dneh
Anestezija
Splošna
Cena
3.000 € do 3.400 €
Značilnosti posega - povečava s silikonskimi vsadki

Veliko deklet in žensk ima prsi manjše (hipoplastične), kot si jih želijo, imajo pa tudi težave pri izbiri oblačil, modrcov in kopalk. V takem primeru je rešitev kirurški poseg povečanja prsi (augmentacija). Povečavo prsi lahko izvedemo z vstavitvijo silikonskih prsnih vsadkov, ki so lahko okrogle ali anatomske (kapljičaste) oblike. Izbira ene ali druge vrste vsadkov je odvisna od oblike prsi, pa tudi od tega, ali si ženska želi nekoliko bolj ali nekoliko manj poudarjen zgornji pol (dekolte) prsi. Okrogli vsadki zgornji pol poudarijo bolj (push-up efekt), kapljičasti pa poudarijo naravno, anatomsko obliko prsi. Vsadke najpogosteje vstavimo skozi pristop pod prsmi (inframamarni pristop), kjer je brazgotina le malo vidna in prekrita z vsakim običajnim modrcom in kopalkami, druga pogosta možnost pa je vstavitev skozi rez ob kolobarju (periareolarni pristop), kjer potekajo brazgotine polkrožno na stiku med kolobarjem in kožo. Zaradi nekoliko slabše preglednosti in kontrole vstavitve ter težje kontrole krvavitve se tretji možni pristop skozi reze v pazduhah (aksilarni pristop) uporablja le izjemoma. Vsadke lahko vstavimo pod (submuskularno) ali nad veliko prsno mišico (subglandularno), vstavitev pa je odvisna od debeline tkiva na prsih in tudi od osebne izbite ženske.
 

Značilnosti posega - povečava z lastno maščobo

V zadnjih letih je napredek v postopkih plastične kirurgije omogočil povečavo prsi na bolj naraven način, brez vstavljanja umetnega materiala in brez večjih brazgotin – povečavo prsi z lastno maščobo.  Pri taki povečavi najprej z liposukcijo skozi 3 milimetrske luknjice odvzamemo maščobo na delih telesa, kjer je je preveč (običajno so to boki, stegna in trebuh), jo prečistimo in nato skozi 1 mm veliko kanilo vstavimo v dojki ter ju s tem povečamo. Ta metoda ima veliko prednost pred klasično povečavo s silikonskimi vsadki, saj po njej v telesu ni umetnega materiala, brazgotine so minimalne, velike le nekaj milimetrov in praktično neopazne tudi na popolnoma golem telesu, okrevanje pa je hitrejše, kot pri klasični povečavi. Poleg tega pa je za veliko večino žensk zelo ugodno, da pri tem z liposukcijo ostranimo neželeno odvečno maščevje v predelu stegen, zadnjice in trebuha in tako oblikujemo lepšo in skladnejšo postavo.

Povečava z lastno maščobo je primerna za ženske, ki imajo na določenih mestih odvečno maščobo, ne pretirano povešene prsi, ter željo po zmerni povečavi (ob enkratnem posegu lahko pričakujem povečavo od 150ml do 200ml).
 

Pred posegom

Ob prvem obisku se bomo z vami pogovorili o vaših pričakovanjih in vam predstavili podrobnosti samega posega. Odgovorili bomo na vsa vaša vprašanja in poskrbeli, da se boste lahko mirno in sproščeno odločili za ustrezno velikost vsadkov, optimalen način vstavitve ter tehniko povečave.

Okrevanje

Okrevanje po operacijah prsi je relativno kratko in odvisno predvsem od vrste posega, ki ga moramo izvesti, običajno pa je možno praktično vse dnevne obveznosti opravljati že v nekaj dneh po posegu. Pomembno je tudi poudariti, da večina zgoraj opisanih posegov za oblikovane prsi ne vpliva na funkcijo dojk in zmožnost normalnega dojenja po posegu.