30
Značilnosti posega

Če imate take težave, je velika verjetnost, da imate razvit sindrom karpalnega kanala (SCC). SCC je stanje, pri kateri okolne strukture, ki potekajo skozi ožino na zapestju (karpalni kanal) stisnejo živec in povzročajo slabše prevajanje živčnih impulzov. To zaznamo kot mravjlinčenje, drevenenje ali celo kot bolečine v prstih, občutek za dotik na prstih pa je spremenjen ali odsoten.

Pojavi se lahko po intenzivnejšem delu oz obremenitvah rok ali športnih obremenitvah, je pa kar trikrat pogostejši pri ženskah kot pri moških.

Pred posegom

Pri pregledu običajno preverimo, ali gre res za utesnitev v zapestju ali pa težave izhajajo iz področja vratne hrbtenice. Na natančno diagnozo je potrebno opraviti EMG preiskavo, ki nam da informacijo o stopnji in lokaciji utesnitve.
 

Okrevanje

Težave blažimo z opornicami za zapestja, v veliki večini primerov pa je potrebna kirurška sprostitev utesnjenih živcev v zapestju. Poseg se opravi v lokalni anesteziji, traja okvirno 15 minut, po posegu pa gre pacient domov. Svetujemo nekajdnevni počitek s pridvignjeno roko, nato pa postopno aktivacijo in stopnjevanje aktivnosti. Rehabilitacija do normalne uporabe roke traja običajno 3-5 tednov.