Tel.: +386 (0)2 7800 900

Kirurski center Tos logo

Obvestila

Čakalne dobe za artroskopije kolena ali gležnja znašajo 14 dni

kc tos AACI Accreditation cAACI Medal ISO 9001 frame 1 
kirurski-center-tos-kila-1 kirurski-center-tos-kila-2 kirurski-center-tos-kila-3

Kila ali hernija je izbočenje trebušnih struktur, ki se zaradi naravne šibkosti mišic trebušnega predela pogosteje pojavi pri moških in fantkih, kot pri ženskah.

Zvišan pritisk v trebušni votlini ob dvigovanju bremen, vztrajnem kašlju ali napenjanju med odvajanjem povzroči razmik oslabelih mišic, skozi katere se izboči kila. Ta lahko vsebuje maščobno tkivo ali del tankega črevesa. Pojavi se kot oteklina v različnih delih trebušne stene, najpogosteje v predelu dimelj ali kot oteklina v predelu modnika. Bolečina ni nujno prisotna. Običajno izgine v ležečem položaju.


Vrste kil:

Kile glede na lokacijo razdelimo na več vrst. Ne glede na življenjsko obdobje, kile  nastanejo najpogosteje v predelu dimelj, na vstopu v dimeljski kanal med trebuhom in dimljami. Lahko je obojestranska. Razmerje med moški in ženskami je 12:1.  Kila lahko nastane tudi v trebuhu, na stegnu ali genitalijah. Vrst kil je več: pooperativna kila nastane na mestu predhodne operacije, umbilikalna kila nastane na mestu popka, indirektna ingvinalna kila nastane na nostranji strani kile.

kirurski-center-tos-vrste-kil

Cilj operacije je učvrstiti trebušno steno in zmanjšati možnost ponovnega nastanka kile.

Indirektne in direktne ingvinalne kile lahko z lahknim pritiskom vrnemo skozi ingvinalni kanal nazaj v trebušno votlino. Zaradi možnosti, da se del struktur v trebušni votlini – npr. črevo, ujame ali zavije znotraj kile (inkancerirana kila), in prekine lastno oskrbo s krvjo (strangulirana kila) je kila lahko tudi nevarna. Del črevesja lahko odmre, kar zahteva zahtevnejšo in bolj nevarno operacijo. Kila običajno raste s časom, zato je potreben kirurški poseg. Cilj operacije je učvrstiti trebušno steno in zmanjšati možnost ponovnega nastanka kile.


Simptomi ingvinalne kile

Glavni simptom ingvinalne kile je oteklina na eni ali obeh straneh dimelj, ki se pojavi nenadoma ali raste s časom, ter izgine v ležečem položaju. Pri moškem se lahko pojavi kot oteklina v modniku. Nelagodje in ostra bolečina zlasti ob naporu, dvigovanju ali športni vadbi, ki popusti v mirovanju. Pojavlja se občutek zatezanja v predelu dimelj in pekoč ali žgoč občutek v izboklini. Kadar je kila inkancerirana se pojavijo dodatni simptomi.

Simptomi inkarcerirane ingvinalne kile: izboklina postane trda, rdeča, pojavi se bolečina, poviša se telesna temperatura in srčni utrip. Če se stanje ne zdravi takoj, se pojavi slabost, bruhanje in infekcija. Običajno je potrebna takojšnja operacija.


Kirurški poseg:

Odprta korekcija kile – napravi se kožna incizija v predelu kile. Poseg je možno opraviti v lokalni ali splošni anesteziji. Pri operaciji kirurg napravi incizijo v predelu kile in črevo ter peritonej potisne nazaj v trebušno votlino. Mišično steno utrdi s šivi, po potrebi pa za dodatno utrditev dodatno namesti še sintetično mrežico in incizijo zapre.


Trajanje zdravljenja

Pacient gre nekaj ur po opravljenem posegu domov.

Kirurski center Tos logo2             

Kirurški center Toš
sprejema nove paciente in naročila

v torek, sredo, četrtek in petek
od 7:30 h do 12:30 h

v ponedeljek od 15:00 h do 19:00

Kirurški center Toš d.o.o.
Osojnikova cesta 9, SI - 2250 Ptuj

Telefon: +386 (0)2 7800 900
Telefax: +386 (0)2 7800 901

email:

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

Več

Potrditev