28
Kaj je Hallux Valgus?

Je deformacija nožnega palca, kjer se palec upogne proti ostalim prstom, prva stopalnica pa »sili navzven«. Valgusna deformacija palca na nogi je ena najpogostejših deformacij stopal (predvsem pri ženskah) v srednjih letih.

Simptomi

Pojavi se bolečina na bazi palca in na blazinici stopala, pride do otekanja, rdečine, bolečine in omejene gibljivosti v sklepu. Nagnjenost k nastanku deformacije je lahko podedovana, stanje pa se poslabša če nosite pretesno obutev. Za preprečevanje je potrebno nositi pravilno in dovolj široko obutev, poleti priporočamo čimveč hoje brez čevljev.

Če se deformacija še razvija, se jo da ustaviti s posebnimi vajami in opornicami za nošenje ponoči. Pri že razviti deformaciji in kadar le-to omejuje kakovost življenja pa je potrebna operacija.

Poseg

Če je prisoten le koščeni izrastek zaradi obrabe ali kroničnega pritiska obuvala in še ni prišlo do premika stopalnice zadostuje odstranitev boleče vrečke ob kosti, ter koščenega izrastka (lokalna anestezija), pri bolj izraženih spremembah pa je potrebno korigirati lego prve, včasih pa tudi drugih stopalnic, na kar se kost za nekaj tednov učvsti s ploščico ali žico (splošna anestezija).
 

Trajanje

Pacient gre nekaj ur po opravljenem posegu domov.