Tel.: +386 (0)2 7800 900

Kirurski center Tos logo

Obvestila

Čakalne dobe za artroskopije kolena ali gležnja znašajo 14 dni

kc tos AACI Accreditation cAACI Medal ISO 9001 frame 1 

Kaj je Bownova terapija??

Bownova terapija izhaja iz Avstralije, kjer jo je pred petdesetimimi leti razvil Thomas Bowen (1916-1982), danes pa postaja vedno bolj popularna in sprejeta manualno-vibracijska metoda ter pomemben del komplementarne medicine.

Bownova terapija je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko-vibracijsko stimuliranje telesa. Bistvo terapije predstavljajo t.i. « Bownove poteze «, ki jih terapevti izvajamo na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Serije zaporednih bownovih potez tvorijo posege, povzročijo v telesu predvidljive odzive , kateri vodijo do celostnega sistemskega resetiranja in integracije ( fizične in energetske). Začetni dražljaj je izvršen preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme, ki pričnejo proces transformacije trenutnih in starih  stresnih vzorcev.

Kako Bownova terapija deluje??

Terapija učinkovito in hitro zmanjša miofascialno tenzijo in pomaga pri vzpostavitvi ravnovesja v nevrološkem, hormonalnem, limfatičnem in energetskem sistemu. Bownove poteze tudi hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Medceličnina v vezivnem tkivu se lahko že z kratkim dotikom in nežnim pritiskom spremeni iz želatinoznega v bolj tekoče, prožno stanje. Zaradi tega pride do boljše hidracije tkiv , izboljšanega limfatičnega pretoka , odstranitve energetskih blokad in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju.
   

Pri čem nam lahko Bownova terapija pomaga??

Bownovo terapijo najpogosteje uporabljamo pri mišično-vezivno-skeletnih težavah, ki so posledica športnih poškodb, nesreč, negativnih delovnih navad in fizičnih manifestacij stresa, starostnih tegob, pri akutnih in kroničnih težavah v mehkih tkivih (npr. zamrznjena rama, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala..), bolečinah v celotnem hrbtu in vratu, išiasu, problemih z medenico, kolki, koleni, gležnji, pri glavobolih, migrenah, motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu, zelo pa je uspešna tudi pri rehabilitaciji po operacijah (še posebej na sklepih), pogosto pa jo uporabljamo tudi pri nosečniških tegobah in zdravljenju otrok in dojenčkov. Mnogi klienti, ki njene učinke že poznajo, jo tudi redno uporabljajo zaradi njenih globokih sprostitvenih učinkov in zmanjšanja stresa. Običajno že 2 ali 3 terapije zadostujejo za znatno izboljšanje počutja.

Bowen therapy body slo
 

Kako izvajamo Bownovo terapijo??

Bownove poteze izvajamo z nežnim pritiskom in uporabljamo blazinice palcev in prstov. Vsake toliko vam bo terapevt morda tudi svetoval, da med posegom obrnete glavo ali pa bo kot del posega tudi rahlo držal eno od spodnjih okončin.

Običajno se poseg izvaja na udobni masažni mizi; lahko pa tudi sede ali celo stoje, če se ne morete zaradi bolečine udobno zlekniti. V večini primerov lahko bownovo terapijo izvajamo tako, da boste oblečeni, še posebej, če gre za lahko, nedrseče blago. Vendar je za terapevta včasih pomembno, da zazna spremembe na koži in v takšnih primerih se boste slekli do spodnjega perila. Terapevt bo pazil, da ne boste nikoli razgaljeni in da vam bo ves čas udobno in toplo.

Terapevt začne običajno s posegom na spodnjem delu hrbta, nadaljuje na predelu med lopaticama ter tilnika in prednjem delu telesa. Glede na vrsto neravnovesja v vašem telesu se terapevt odloči, katere dodatne posege bo v terapijo vključil.

Med samo terapijo bodo kratki premori, ko se vas terapevt ne bo dotikal. Takrat se boste počutili zelo sproščeno in morda celo zaspali, ali pa se boste osredotočili na pogosto navzoče fizične in subtilne odzive v vašem telesu.

Kdo izvaja Bownovo terapijo?

Terapijo V KC Toš izvaja Marko Bočkaj, dipl. zdravstvenik in terapevt Bownove terapije. Glede naročanja in za vse informacije lahko pokličete na telefonsko številko: 02/780 0090 ali na 051 340 230. Za vsa vprašanja pa nam pišite na mail:

 
 
 
Kirurski center Tos logo2             

Kirurški center Toš
sprejema nove paciente in naročila

v torek, sredo, četrtek in petek
od 7:30 h do 12:30 h

v ponedeljek od 15:00 h do 19:00

Kirurški center Toš d.o.o.
Osojnikova cesta 9, SI - 2250 Ptuj

Telefon: +386 (0)2 7800 900
Telefax: +386 (0)2 7800 901

email:

 

Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z uporabo teh piškotkov.

Več

Potrditev